Swoją przygodę na wsi rozpoczęliśmy od jej najcenniejszego skarbu tj. od chleba.
Dowiedzieliśmy się jak ważny jest chleb w życiu każdego człowieka i ile trzeba pracy włożyć w jego przygotowanie. Nauczyliśmy sie odróżniać pracę rolnika, młynarza i piekarza. Pomogła nam w tym historyjka obrazkowa oraz prezentacja filmu pt. „Od ziarna do chleba”. Zwieńczeniem były zajęcia praktyczne w pobliskiej piekarni, gdzie mogliśmy zrobić własne bułeczki. Wypiek chleba tak nas zainteresował, że następnego dnia postanowiliśmy upiec własny bochenek. Nauczyliśmy się czytać przepisy kulinarne, odmierzać składniki oraz cierpliwości w oczekiwaniu na wypiek. W międzyczasie przygotowaliśmy drugie śniadanie tj. własne kompozycje kanapek. Nasze kanapki nigdy wcześniej nie były tak kolorowe i smakowite. Wykonaliśmy także pracę plastyczną – chleb w roli głównej obsypany mąką. Kolejnym skarbem wsi jaki odkryliśmy był cukier. Za pomocą wzroku, smaku i węchu nauczyliśmy się odróżniać jego różne rodzaje. Dowiedzieliśmy się, że cukier odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka bo jest źródłem energii. W tym celu wykonaliśmy eksperyment z drożdżami, które na naszych oczach zaczęły oddychać. Piramida zdrowego odżywiania pomogła nam zrozumieć, że cukier spożywany w nadmiernych ilościach może być źródłem wielu chorób dlatego nie powinniśmy go nadużywać. W ostatnim dniu poznaliśmy potencjał jaki kryje w sobie mleko i produkty mleczne. Używając wyłącznie naturalnych składników, śmietany, jajek, cukru (w niewielkiej ilości) oraz owoców wykonaliśmy najprawdziwsze lody na patyku. To był bardzo smaczny tydzień 🙂